Certyfikat  NZOZ Zdrowie s. c.
 ul. Jana Pawła II 5, 23-300 Janów Lubelski
  ukrainski fb logo

logo_clcc_200Choroba refluksowa (GERD) przełyku jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Ocenia się, że w krajach wysoko rozwiniętych choroba refluksowa występuje u około 1/5 dorosłych. Najczęściej chorują ludzie pomiędzy 45 i 65 rokiem życia.

Chorobą refluksową przełyku określa się stan, w którym cofanie się soku żołądkowego do przełyku powoduje wystąpienie zmian zapalnych w jego końcowym odcinku lub powstanie dolegliwości w znacznym stopniu upośledzających jakość życia chorego. Z praktycznego punktu widzenia o upośledzeniu jakości życia pozwalającym na rozpoznanie choroby refluksyjnej mówimy, gdy objawy związane z refluksem występują przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli występują tylko dokuczliwe objawy wtedy mówimy o chorobie refluksowej bez zmian w endoskopii (nienadżerkowa choroba refluksyjna), natomiast jeżeli w badaniu endoskopowym stwierdza się obecność ubytków błony śluzowej wtedy mówi się o refluksowym (nadżerkowym) zapaleniu przełyku.

Najczęstsze objawy choroby refluksowej dzielimy na:

  • przełykowe, takie jak:
    • zgaga (to uczucie palenia lub pieczenia zlokalizowanego za mostkiem, które może promieniować aż do szyi i gardła; zgaga pojawia się najczęściej 2-3 godziny po posiłku zwłaszcza przy schylaniu się lub przy przyjęciu pozycji leżącej;
    • zarzucanie kwaśnej treści, czyli odczucie cofania się pokarmu z żołądka do ust, z pozostawieniem kwaśnego lub gorzkiego smaku;
    • zaburzenia połykania, czyli utrudnione lub bolesne połykanie;
  • poza-przełykowe, takie jak:
    • objawy płucne, powstają przy dostaniu się treści refluksowej do dróg oddechowych lub w wyniku odruchów nerwowych (należą do nich: przewlekły kaszel, zapalenie oskrzeli, astma, zapalenie płuc, bóle gardła, chrypka, zapalenie krtani, ucha i zatok, nadżerki szkliwa zębów i zapalenie dziąseł.

logo_clcc_200Centrum Leczenia Chorób Cywilizacyjnych przy NZOZ „ Zdrowie" s.c. w Janowie Lubelskim zaprasza do GABINETU DIETETYCZNEGO prowadzonego przez panią dietetyk mgrAleksandrę Skorupską.

W ofercie zalecenia żywieniowe i diety:

  • Dla osób z problemem nadwagi i otyłości (mających kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt kilogramów do zrzucenia, które właśnie podjęły decyzję o odchudzaniu lub też od dawna stosują różne diety, nieprzynoszące oczekiwanych rezultatów).
  • Dla osób z problemami zdrowotnymi, w przypadku których właściwa dieta jest koniecznym elementem leczenia (m.in.: cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby układu pokarmowego.
  • Dla osób z niedowagą, niedoborami składników odżywczych.
  • Dla kobiet w ciąży i karmiących.
  • Dla osób chcących sprawdzić czy odżywiają się prawidłowo.
  • Dla dzieci, młodzieży, dorosłych, osób starszych, wszystkich, którym kwestia zadbania o swoje zdrowie, samopoczucie i wygląd nie jest obojętna.

Każda osoba traktowana jest indywidualnie. Program żywieniowy i edukacja dopasowana jest do "wagi" i rodzaju problemu. W zależności od potrzeb są to: odpowiednio przeprowadzona porada, dokładnie sprecyzowana dieta czy też ogólny jej zarys. Postępowanie jest kwestią wyboru tego, co jest dla danej osoby najłatwiejsze i będzie przynosić najlepsze rezultaty.

Opracowywane porady i diety oparte są na zasadach promowanych przez Światową Organizację Zdrowia i Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.